O Nacrtu Zakona o klimatskim promenama u Pirotu

O Nacrtu zakona o klimatskim promenama, primeni njegovih odredbi i novina koje donosi, raspravljalo se juče (4.4.2018) u Pirotu, na petom skupu posvećenom jednom od najkompleksnijih i najzahtevnijih zakona u legislativi Srbije.

Peta javna rasprava izazvala je veliko interesovanje u Pirotu, okupljajući predstavnike lokalne samouprave, državnih organizacija, javnih preduzeća, privrednih subjekata, nevladinih organizacija i lokalnih medija.

Sastanku su pristustvovali i predstavnici Društva za zaštitu prirode “Stara planina”, partnerske organizacije članice Klikni zeleno konzorcijuma.

„Zakon o klimatskim promenama jedan je od najvažnijih zakona i tiče se budućnosti Srbije. Ujedno je i veoma složen, jer svojim dejstvom ovaj zakon zadire u brojne sektore, koji će svoje politike morati da usklade sa merama u borbi protiv klimatskih promena“ rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan učestvujući u raspravi. Zakon kojim će se ustanoviti sistem za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanje posledicama klimatskih promena kreiran je imajući u vidu i sadašnje nacionalne kapacitete za njegovu primenjivost.“Moramo da ispunimo svoj deo preuzetih međunarodnih obaveza, i moramo krenuti u korak sa svetom. Međutim, Zakon o klimatskim promenama utvrđen je s obzirom na to u kojoj meri su u aktuelnom trenutku privreda i društvo u celini u mogućnosti da ga u potpunosti primenjuju. Kako budemo postizali kapacitete za ispunjavanje ekoloških standarda, tako ćemo i podizati lestvicu za nivo obaveza i mera, dorađivati zakon o klimatskim promenama. Pored značaja usvajanja ovakvog, krovnog zakona, jednako je značajna i njegova puna primena u svim sektorima. Konačno, u pitanju je podizanje standarda sopstvenog života“, naglasio je Trivan.

Domaćin skupa, gradonačelnik Pirota Vladan Vasić izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovakve tematske rasprave, i naglasio opredeljenje gradske uprave za razvijanje Pirota kao ekološke opštine. Izgradnja regionalne sanitarne deponije, poboljšanje kvaliteta vodosnabdevanja, započeta izgradnja fabrike vode, izgradnja energane i renoviranje svih toplovodnih sistema, neki su od projekata koje Opština realizuje kako bi unapredila životnu sredinu Grada, istakao je gradonačelnik Pirota.

Ministar Trivan osvrnuo se na najznačajnija aktuelna pitanja u zaštiti životne sredine i naglasio značaj lokalnih zajednica u borbi protiv klimatskih promena. Lokalne samouprave bi trebalo da se uključe u ove mere i aktivnosti, pre svega obezbeđivanjem projektno-tehničke dokumentacije što je preduslov za rešavanje ekoloških problema u lokalnim zajednicama kao što je upravljanje otpadom, prečišćavanje otpadnih voda, remedijacija zemljišta, zaštita prirode… „Srbija je jedan od evropskih i svetskih centara biodiverziteta, i ako hoćemo da sačuvamo vrednosti i bogatstvo naših prirodnih resursa, potrebno je da povećamo broj i očuvamo naša zaštićena područja. Ministarstvo će se u narednom periodu angažovati na povećanju površine Srbije pod zaštitom, kao i preispitati stanje u proglašenim zaštićenim područjima i utvrditi da li i dalje ispunjavaju kriterijume zbog kojih su stavljeni pod zaštitu. Ove godine opredelili smo veći iznos budžetskih sredstava namenjen upravljanju zaštićenih područja, što je samo nagoveštaj naše posvećenosti pitanju funkcionisanja i unapređenja zaštićenih područja“, istakao je ministar.

Učesnici u raspravi predložili su korisne predloge i sugestije koje će biti uzete u obzir prilikom utvrđivanja konačnog teksta predloga zakona o klimatskim promenama, nakon svođenja javne rasprave koja će trajati do 20. aprila 2018.

Izvorna vest: O Nacrtu Zakona o klimatskim promenama u Pirotu

 


« Prethodna


Sledeća »