Ozelenimo Internet

Ideja projekta “Klikni zeleno – Ozelenimo Internet” je da kreira i medijskom i Internet kampanjom promoviše “eco friendly” koncept na Internetu i skrene pažnju na ekološki otisak koji ostavljaju web prezentacije.

U današnjem svetu, jedan od osnovnih marketinških alata je nesumnjivo Internet. Svaka ozbiljnija kompanija, institucija ili organizacija pristupa izradi svog web sajta. Kako bi sajt uopšte bio aktivan i radio bez problema i bezbedno potrebno ga je postaviti na server, poseban računar koji je najčešće smešten u specijalizovanim zgradama, računarskim centrima ili popularno nazvanim „farmama servera“.

Električna energija potrebna za napajanje ovakvih centara obuhvata 1,5% od ukupne potrošnje, a s porastom korisnika Interneta širom sveta svake godine raste za dodatnih 10%. Veći deo ove električne energije proizvodi se iz uglja ili nuklearne energije te zbog toga jednostavnim postavljanjem naše prezentacije na svetsku mrežu povećavamo svoj ekološki otisak.

U procesu rasta, drvo upija ugljen-dioksid i globalno zagrevanje usporava za 50%. Smatra se da je sadnja jednog drveta dovoljna da pokrije štetnu emisiju ugljen-dioksida koju stvara održavanje veb sajta prosečne veličine i posećenosti.

Kako bi web sajt bio ekološki odgovoran, odnosno dobio logo (baner) akcije, potrebno je da se vlasnik domena prijavi na www.kliknizeleno.rs web sajt i zatraži sadnju jednog drveta. Nakon završetka procesa prijave, TOC će organizovati svoje volontere, odabrati pogodno područje, zasaditi drveće i obezbediti brigu o njemu. Svako “web drvo” će biti označeno pločicom sa adresom veb sajta čiju štetnost otklanja.

 

Donator: Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja

Period realizacije: 15. 09. 2011 – 15.12. 2011.
Sledeća »