Vesti

U Kladovu održan prvi trening u okviru projekta Klikni zeleno

Proteklih dana u Kladovu je održan prvi u nizu trening za jačanje kapaciteta mreže organizacija civilnog društva istočne Srbije koje se bave zađtitom životne sredine.

Tema treninga bilo je pisanje Javnih politika koje se odnose na zaštitu životne sredine. Ovu aktivnost otvorili su uvodnim predavanjima predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji su učesnicima pričali o finansiranju u polju zaštite životne sredine.

/// Više o tome »


U Zaječaru obeležen Dan zaštite životne sredine

Timočki omladinski centar organizovao je u ponedeljak 5. juna 2017. godine, povodom obeležavanja Dana zaštite životne sredine javnu akciju na Trgu oslobođenja u Zaječaru, u periodu od 18 do 20 časova.

Našem pozivu da prikupljanjem pet i met amablaže obeležimo Dan zaštite životne sredine odazvalo se oko stotinak građana Zaječara. Oni su nam donosili po 5 plastičnih flaša ili 3 limenke ili 10 plastičnih zatvarača, a mi smo im za uzvrat dali simboličan poklon. Građani koji su podržali našu akciju i u njoj učestovali od nas su kao poklon dobili platnene torbe, kako bi njima zamenili upotrebu plastičnih kesa. Nadamo se da će torbe svim učesnicima akcije pojedinačno, ali i celoj zajednici pomoći da bar malo pomognemo zaštiti životne sredine.

/// Više o tome »


TOC započeo proces strateškog planiranja

Proteklog vikenda, u periodu od 21 do 23. aprila 2017. godine, TOC započeo proces Strateškog planiranja u okviru CSOnnect programa podrške organizacijama civilnog društva.

U protekla tri dana TOC tim i saradnici relevantni za rad TOC-a radili su na izradi početnih osnova strateškog plana,. Grupa je osmišljavala misiju i viziju TOC-a, izlistavala prednosti i pretnje, a na kraju su napisani i strateški pravaci i ciljevi koji predstavljaju osnove budućeg strateškog plana.

Strateški plan biće izrađem na period 2018-2021 godina.

Proces strateškog planiranja realizovan je uz pomoć eksterne facilitatorke Tatjana Obradović Tošić.

Paralelno sa izradom strateškog plana TOC-a, u okviru projekta Klikni realno, članice mreže OCD istočne Srbije koje se bave životnom sredinom očekuju treninzi za jačanje kapaciteta organizacija iz oblasti strateškog planiranja, javnog zagovaranja za životnu sredinu, i izradu i praćenja javnih politika.

Timočki omladinski centar jedna je od 11 organizacije koje su dobile institucionalni grant u okviru „Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti žaštite životne sredine (CSOnnect)“, Regionalnog centra za životnu sredinu za Centralnu Istočnu Evropu – REC kancelarija u Srbiji, uz finansisjku podršku Švedske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj i Kraljevine Švedske. TOC ovaj projekat realizuje u partnerstvu sa Resusrs centrom Bor, Omladinom JAZAS-a Požarevac i Krovnom organizacijom mladih Srbije.


U Požarevcu održan okrugli sto u okviru projekta Klikni zeleno

Nakon prvog, inicijalnog sastanka mreže organizacija civilnog društva istočne Srbije, koje se bave zaštitom životne sredine, održanog početkom marta u Zaječaru, TOC je u okviru projekta “Klikni zeleno” organizovao i drugi sastanak, koji je ovaj put bio namenjen samo organizacijama iz Braničevskog okruga. /// Više o tome »TOC jedna od 11 organizacija koje su dobile grant u okviru „Programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine“

U Beogradu je 26. oktobra 2016. godine u prostorijama EU info centra dodeljeno 11 institucionalnih grantova organizacijama civilnog društva u okviru «Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine (CSOnnect)», koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu – REC kancelarija u Srbiji, uz finansijsku podršku Švedske agencije za međunaodnu saradnju i razvoj.

Timočki omladinski centar jedna je od 11 organizacije koje su dobile institucionalni grant u okviru „Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti žaštite životne sredine“. /// Više o tome »


Zeleni Zaječar

Na inicijativu zaječarske Turističke organizacije u okviru akcije „Zeleni Zaječar“ u subotu 31. marta 2012. posađeno 210 sadnica drveća. U širem delu oko izviđačkog doma na Kraljevici zasađeno je po pet desetogodišnjih sadnica lipe i brekinja, kao i 200 mladica crvenog hrasta.

Ovu akciju Turistička organizacija grada Zaječara organizovala je uz pomoć Odreda Izviđača „Đorđe Simeonović“, Timočkog omladinskog centra i JKP „Kraljevica“ iz čijeg su rasadnika mladice drveća.

U akciji su učestvovali i srednjoškolci koji su prošli vršnjaču edukaciju na temu ekologije u okviru projekta “Zeleno, volim te zeleno” čiji je nosioc Libergraf iz Užica, a koji je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta Vlade Republike Srbije.

Ana Ignjatović iz TO grada Zaječara je u izjavi za TTR naglasila da će i nadalje organizovati ovakve akcije jer doprinose zdravijoj okolini i lepšem izgledu našeg grada.

Izvorna vest: toc.rs


12 dana nakon akcije sadnje

Povod za snimanje priloga 12 dana nakon akcije sadnje bilo je oštećenje pločica koje su označavale ekološki odgovorne veb sajtove odnosno čiju štetnost otklanjanju stabla javora. Pločice su zamenjene, a kampanja se nastavlja i dalje.

 


Klikni zeleno na BorNET-u

Poslednjeg vikenda u novembru u Boru održana je manifestacija BorNet. Korisnici interneta, kojima je prvenstveno namenjena ova konferencija, ali i ostali zainteresovani imali su prilike da od predavača čuju dosta zanimljivih stvari kada je reč o korišćenju ovog, za sada najmlađeg medija.

Održane su tribine na teme „Borsko internet čudo“, „Ekologija u Srbiji i Boru“, „Žene u društvu, politici i na društvenim mrežama“, „Mesto kulture u Boru ali i u Srbiji uopšte“, „Poremećaj sistema vrednosti u društvu i uloga društvenih mreža“, „Hosting, wordprees i bezbednost“ i predstavljen projekat „Zelena škola“. /// Više o tome »


Sadnja prvih 100 veb sadnica

U okviru kampanje “klikni zeleno” u subotu 12. novembra 2011. Požarevačkoj ulici u Zaječaru četrdeset vrednih volontera Timočkog omladinskog centra, Omladine JAZAS-a Zaječar, Odreda izviđača „Đorđe Simeonović“ i Kik Boks kluba Zaječar zasadili su sadnice javora koje će načiniti 100 sajtova ekološki odgovornim.

Akcija je privukla pažnju komšija, stanara ulice, koji su sa oduševljenjem komentarisali i ispratili akciju – nekoliko njih je uzelo alat i pomoglo volonterima ili je pak uredilo prilaz svojim zgradama. /// Više o tome »