Vesti

“Građanke i građani o Poglavlju 27”: evropske integracije jedinstvena prilika za rešavanje problema zaštite životne sredine

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu- REC, Kancelarija u Srbiji, organizovao je trodnevni skup sa partnerskim organizacijama u okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji (CSOnnect), finansiranog od strane Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

Konferencija “Građanke i građani o poglavlju 27” okupila je na Srebrnom jezeru više od 60 predstavnika organizacija civilnog društva, državnih institucija i eksperata, koji su kroz panel diskusije i radionice razmenili iskustva i razmatrali izazove u oblasti zaštite životne sredine. Razmatran je i značaj pregovora Srbije sa Evropskom unijom u okviru Poglavlja 27 (Životna sredina), kao i doprinos organizacija civilnog društva ovom procesu.

/// Više o tome »


Treći trening u okviru projekta Klikni zeleno na temu Volontiranje u vanrednim situacijama i zaštita prirode održan u Kladovu

Treći trening u okviru projekta Klikni zeleno na temu Volontiranje u vanrednim situacijama i zaštita prirode, održane je kao i prethodna dva u Kladovu.

Treći trening nije bio namenjen samo predstavnicama organizacija članica mreže Klikni zeleno, već i predstavnicima Volonterskih centara istočne Srbije koje je Timočki omladinski centar oformio kroz projekat prekogranične saradnje sa bugarskom – Volonteri pomeraju granice.

U toku tri dana treninga, najpre su gostujući perdavači održali predavanja. Bojan Kostić, pomoćnik načelnika za Vanredne situacije MUP Republike Srbije, održao je predavanje o vanrednim situacijama i pozicioniranju volontera u njihovoj prevenciji i sanaciji. Nakon toga dr Dušan Mijović, hidrogeolog, održao predavanje o zaštiti voda, i kako volonteri mogu pomoći u oblasti zaštite voda.

Nakon gostujućih predavača, trening je vodio trener iz baze trenera Krovne organizacije mladih Srbije, Branislav Trudić koji je sa učesnicima prošao osnove volontiranja i volonterskog menadžementa.


Predavanje o zaštiti životne sredine u organizaciji članice mreže Klikni zeleno

Omladinsko planinarsko smučarsko društvo “Dragan Radosavljević” iz Zaječara, članica mreže Klikni zeleno, organizovaće u utorak 26. septembra 2017. godine, predavanje na temu Zaštita životne sredine i uticaj na zdravlje ljudi. Predavanje će biti održano u Omladinskom centru Zaječarske inicijative (7. sptemra 2, Zaječar), sa početkom u 18 časova.

/// Više o tome »


Vežba evakuacije u slučaju požara održana u Domu učenika u Zaječaru

Timočki omladinski centar u partnerstvu sa Odeljenjem za vanredne situacije u Zaječaru, organizovao je u Domu učenika srednjih škola u Zaječaru, predavanje i vežbu evakuacije u slučaju požara.

U ponedeljak 11. septembra organizovano je predavanje u Domu učenika, dok je u utorak 12. septembra 2017. godine, sa početkom u 18 časova izvedena vežba evakuacije.

/// Više o tome »3. Regionalni sastanak organizacija civilnog društva za zaštitu životne sredine u Istočnoj Srbiji

Timočki omladinski centar u saradnji sa Društvom za zaštitu životne sredine “Stara planina” poslednje nedelje avgusta organizovao je u Pirotu 3. Regionalni sastanak organizacija civilnog društva Istočne Srbije koje se bave zaštitom životne sredine.

Na sastanku je učestvovalo 28 predstavnika organizacija iz 7 gradova i opština sa reona zaštićenih prirodnih područja Stara planina i Sićevo-Suva planina .

/// Više o tome »
Radionici o pristupnim pregovorima Srbije i Evropske unije za poglavlje 27 održana u Mokrinu

foto: CSOnnect.rs

Predstavnici TOC tima, kao jedne od 11 organizacije koje su finansijski podržane kroz Program podrške OCD u Srbiji u oblasti životne sredine CSOnnect, učestvovali su na radionici o pristupnim pregovorima Republike Srbije i Evropske unije za Poglavlje 27 – zaštita životne sredine. Ova aktivnost održana je u periodu od 26 – 29. juna 2017. godine u Mokrinu. /// Više o tome »


U Kladovu održan prvi trening u okviru projekta Klikni zeleno

Proteklih dana u Kladovu je održan prvi u nizu trening za jačanje kapaciteta mreže organizacija civilnog društva istočne Srbije koje se bave zađtitom životne sredine.

Tema treninga bilo je pisanje Javnih politika koje se odnose na zaštitu životne sredine. Ovu aktivnost otvorili su uvodnim predavanjima predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji su učesnicima pričali o finansiranju u polju zaštite životne sredine.

/// Više o tome »