Nedopustivo je da se u Srbiji prečišćava samo 8% otpadnih voda

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je u intervjuu agenciji „Beta“ da su zaštita voda i prečišćavanje otpadnih voda jedan od najvećih problema Srbije i da će to biti prioritet. „Situacija u tretmanu otpadnih voda je veoma loša. U Srbiji se prerađuje samo osam odsto otpadnih voda, što je nedopustivo“, poručuje ministar Trivan.
Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 44 postrojenja za preradu otpadnih voda od kojih samo 32 funkcionišu, a od toga samo nekoliko radi adekvatnim kapacitetom i u potpunosti prečišćava otpadne vode.

Министар додаје да тек 55 одсто становништва има прикључак за канализацију. „Од 450 насеља у Србији која имају више од две хиљаде становника, проценат прикључености на канализацију је 72 одсто, што је светски просек, али у насељима која имају мање од две хиљаде становника број оних који су прикључени на канализацију пада испод пет процената“, рекао је он.

Министар Триван истиче да ће део средстава за решавање проблема отпадних вода стићи из Европске уније, која је за те намене предвидела око 160 милиона евра до 2020. године.

Он је подсетио да се пројекти за изградњу постројења за третман отпадних вода спремају у неколико градова, а да је најдаље у томе одмакао Београд, коме су потребна и највећа средства. „Београд има завршен пројекат чија реализација кошта милијарду евра, уложено је до сада око 200 милиона евра у припремне радове који су већ обављени“, рекао је министар Триван.

За што боље обаљање овог посла у свим местима где је то потребно, он је најавио да ће његово министарство формирати посебан сектор који ће се бавити искључиво припремањем таквих и сличних пројеката, који ће помагати пре свега локалним самоуправама.

Министар Триван истовремено очекује да ће држава новооснованом Министарству заштите животне средине помоћи давањем подстицајног буџета за наредну годину. „Не желим да спекулишем о износу, али очекујем да буџет буде већи од пет милијарди динара, колико је ове године издвојено за животну средину“, истиче он Триван.

Opširnije na sajtu Ministarstva za zaštitu životne sredine.


« Prethodna


Sledeća »