Požarevačka deponija usred naselja – ničija odgovornost

U Srbiji postoji 3.500 divljih deponija, a samo 10 je sanitarno, tj. izgrađeno po standardima Evopske unije. Zabrinjava i podatak da je svaka trinaesta deponija u neposrednoj blizini naselja. Požarevačka deponija, koja takođe nije sanitarno uređena, okružena je kućama i obradivim površinama.

Iako se sa kesama i smećem sa deponije bore godinama, poljoprivrednicima je, kažu, skupo da sami rade analize zemljišta i proveravaju da li je i koliko zagađeno.

“Ako zaoreš, ona ostaje. Sto godina treba da se razgradi. Ako koren udari u kesu, ne funkcioniše biljka. Moraš da pokupiš kese, kad pokupiš, ne znaš šta ćeš sa njima, jer ne smeš da spališ”, objašnjava poljoprivrednik iz Požarevca Vojkan Jovanović.

Opština je prošle godine slučajnim uzorkovanjem i kontrolom zemljišta u blizini deponije utvrdila povećanu koncentraciju cinka, kadmijuma, nikla, hroma i bakra, ali nadležni tvrde da niko nije ugrožen. Kvalitet otpadnih voda sa deponije meri se dva puta godišnje.

“Za sada, bar ono što smo imali do ove godine, nisu pokazani parametri koji bi enormno odskakli od dozvoljenih graničnih vrednosti u zemljištu u površinskim i podzemnim vodama”, tvrdi pomoćnik gradonačelnika Požarevca za zaštitu životne sredine Dragan Ćurčija.

Opširnije: RTS – Požarevačka deponija usred naselja – ničija odgovornost


« Prethodna


Sledeća »