Raspoloživi otpad neadekvatan za srpske cementare – Proizvođači spremni i za uvoz

Kada jedna od tri srpske cementare zaključi da joj je neuporedivo jeftinije da za proces proizvodnje cementa uvozi koks iz Venecuele, Egipta ili Indije, nego da besplatno preuzme i pripremi otpadni materijal praktično nadomak fabrike, lampica koja signalizira da nešto nije u redu trebalo bi već uveliko da sija crvenom bojom.

Da ovaj primer transporta uglja “preko pola sveta” kako bi za manje od minuta bio spaljen na 1.450 stepeni u pećima cementare u Beočinu nije metafora već realno stanje u kompaniji Lafarge Srbija, dokazuje i podatak da je ova kompanija u 2016. značajno smanjila udeo otpadnih materijala koje je koristila u svom proizvodnom procesu u odnosu na čvrsta, fosilna goriva.
Dva su razloga za to, objašnjavaju. Cena uglja na svetskom tržištu bila je nesvakidašnje niska i, za Srbiju neuporedivo važnije, otpadnog materijala kojim bi mogli da zamene ugalj u našoj zemlji ili nema, ili je loše pripremljen, ili je do njega gotovo nemoguće doći.
Kako je za portal eKapija rekao Dimitrije Knjeginjić, direktor kompanije Lafarge Srbija, ova cementara spremna je da preuzme “sav otpad koji više nikome ne treba i nije pogodan za reciklažu ili u neke druge svrhe”.
– Nas ne interesuje nešto što još može da ima dodatnu vrednost i može da se reciklira, već želimo da zbrinemo onaj otpad koji se nekontrolisano deponuje i zagađuje vodu, vazduh i tlo – rekao je on.
On podseća i da je već dugi niz godina svetska tendencija da se cementare koriste za rešavanje problema deponovanja otpada, te da sve više ovih kompanija gotovo u potpunosti prestaje da koristi prirodne resurse u procesu proizvodnje.
Kompletan tekst na ekapija.com.

« Prethodna


Sledeća »