Usvojen Nacionalni program ruralnog razvoja za naredne dve godine

Beograd, 30. jul 2018. godine – Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju javnog zdravlja u Republici Srbiji za period 2018–2026. godine i Strategiju za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a 2018–2025. godine, kao i Nacionalni program ruralnog razvoja 2018–2020.

Osnovni cilj Nacionalnog programa ruralnog razvoja 2018–2020. godine je podizanje konkurentnosti registrovanih poljoprivrednih proizvođača i podrška zapošljavanju mladih u ruralnim područjima.

Usvajanjem ovog programa ostvaraju se zakonski uslovi za korišćenje propisanih podsticajnih sredstava za prehrambeni sektor, restrukturiranje i razvoj tržišta, unapređenje ruralnog razvoja i životne sredine.

Investicije za ove namene predviđene su, između ostalog, i za nabavku stoke, opremu i mehanizaciju, kao i obnovu višegodišnjih zasada.

Ovaj dokument usklađen je sa strateškim okvirom Zajedničke poljoprivredne politike Evropske unije za period 2014–2020.

Strategija javnog zdravlja predstavlja podršku društvenoj brizi za unapređenje zdravlja i kvaliteta života i usklađena je sa preporukama Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije. Obuhvata fizičko, mentalno i socijalno zdravlje stanovništva, promociju zdravlja i prevenciju bolesti, kao i očuvanje životne sredine i radne okoline.

Takođe, dokument utvrđuje i organizaciju i funkcionisanje zdravstvenog sistema i postupanje u kriznim i vanrednim situacijama.

Cilj Strategije za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a predstavlja prevenciju ove i drugih polno prenosivih bolesti, kao i obezbeđivanje lečenja i podrške obolelima.

Takođe, Strategija se bavi i zaštitom od diskriminacije i promocijom ljudskih prava osoba koje žive sa HIV-om. U fokusu ovog programa biće unapređenje kvaliteta života i smanjenje smrtnosti kod obolelih od AIDS-a, ali i tuberkoloze i hepatitisa B i C, kao i pravovremeno lečenje dece rođene od majki inficiranih HIV-om.

Izvorna vest: Saopštenja Vlade i Dokumenti sa sednica Vlade


« Prethodna


Sledeća »