Zbog ilegalne seče godišnje nestane hiljade hektara šuma

Ilegalna seča i krađa šuma najčešće je krivično delo protiv životne sredine u poslednjih 10 godina. Najviše se seče u privatnim šumama koje niko ne čuva, ali se krađe dešavaju i u državnim šumama, ponekad i uz umešanost šumara.

Grupa šumokradica pokušala je letos, tokom noći, da iz Šumskog gazdinstva Banat kod Pančeva ukrade već izrađena drva za ogrev. Šef šumske uprave je posle nekoliko anonimnih poziva i poruka o krađi organizovao zasedu. Kontrola Vojvodinašuma je na licu mesta zatekla grupu sa dva čamca u koja može da stane oko 14 kubnih metara drva. Ovo je samo jedan od mnogih pokušaja krađe šuma u Srbiji, koji se pred zimsku sezonu intenziviraju.

Ilegalna seča je dugogodišnji problem zbog koga država i privatni vlasnici gube milione dinara, a na hiljade stabala bude posečeno bez dozvole nadležnih organa.

Državne institucije, poput Republičke šumarske i lovne inspekcije, policije, javnih preduzeća Srbijašume i Vojvodinašume, kao i preduzeća koja upravljaju nacionalnim parkovima, svake godine podnose na stotine krivičnih i prekršajnih prijava protiv šumokradica. Godišnje se u proseku bespravno poseče najmanje 17 hiljada kubnih metara drva državnih šuma.

Kompletan tekst: Centar za istraživačko novinarstvo Srbije

 


« Prethodna


Sledeća »