Nagradni konkurs za medije Regionalnog centra za životnu sredinu

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), Kancelarija u Srbiji, sa zadovoljstvom objavljuje konkurs za dodelu nagrada novinarima za medijske radove u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Ova nagrada se dodeljuje kao podsticaj medijima i pojedincima koji prate oblast zaštite životne sredine i održivog razvoja, a posebno aktivnosti civilnog sektora u ovim oblastima.

Nagradni konkurs se realizuje u okviru Programa podrške civilnom društvu u oblasti zaštite životne sredine u Srbiji (CSOnnect) koji implementira Regionalni centar za životnu sredinu, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). Cilj ovog nagradnog konkursa je da dodatno podrži novinare, urednike i aktiviste građanskog novinarstva koji doprinose boljoj informisanosti građana Srbije u oblasti zaštite životne sredine.

Rok za dostavljanje radova je 20. novembar 2017. godine.

Novinarske nagrade CSOnnect programa

CSOnnect Novinarske nagrade- prijavni obrazac

Zatražena revizija projekata hidrocentrala na Staroj planini

Ministarstvo životne sredine Republike Srbije zatražilo je reviziju svih izdatih uslova Zavoda za zaštitu prirode za izgradnju hidrocentrala na Staroj planini, na jugoistoku Srbije. Ne isključuju mogućnost revizije i u drugim područjima. Zavod je ranije utvrdio brojne nepravilnosti prilikom izgradnje hidrocentrala na Kopaoniku.

/// Više o tome »


Borba za spas reke Temske

Zbog najava gradnje tunela kojim bi deo Toplodolske reke na Staroj planini u Srbiji bio preusmeren u akumulaciono jezero Zavoj, meštani tog područja protestuju već nekoliko meseci. Poručuju da neće dozvoliti uništavanje prirode. Pod njihovim pritiskom, u Vladi Srbije održan je sastanak na kojem im je obećano da će se projekat detaljno preispitati.

/// Više o tome »Da li je voda u Zaječaru ispravna za piće?

Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru izvršio je kontrolu vode sa 26 arteskih česama u Zaječaru i ona je pokazala da voda odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Uzorci su uzeti na najfrekfentnijim mestima u Zaječaru, a prema rečima nadležnih iz Zavoda, za sada nema nikakvih neispravnosti.

/// Više o tome »


Napredak Srbije usko vezan za životnu sredinu

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da je pitanje napretka Srbije usko vezano za životnu sredinu. „Srbiji su u oblasti zaštite životne sredine potrebne investicije od oko 15 milijardi evra i tu možemo da obezbedimo mnogo novih radnih mesta“, rekao je ministar Trivan gostujući na televiziji N1.

/// Više o tome »


Nedopustivo je da se u Srbiji prečišćava samo 8% otpadnih voda

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je u intervjuu agenciji „Beta“ da su zaštita voda i prečišćavanje otpadnih voda jedan od najvećih problema Srbije i da će to biti prioritet. „Situacija u tretmanu otpadnih voda je veoma loša. U Srbiji se prerađuje samo osam odsto otpadnih voda, što je nedopustivo“, poručuje ministar Trivan.
Prema njegovim rečima, u Srbiji ima 44 postrojenja za preradu otpadnih voda od kojih samo 32 funkcionišu, a od toga samo nekoliko radi adekvatnim kapacitetom i u potpunosti prečišćava otpadne vode.

/// Više o tome »