Vesti

U Kladovu održane trening na temu civilne zaštite

Protekla tri dana u Kladovu je održan prvi u nizu od tri treninga u okviru nastavka projekta Klikni zeleno. U periodu od 4. do 6. jula 2018. godina, 15 predstavnika OCD iz istočne Srbije koje se bave zaštitom životne sredine, učestovalo je na treningu tokom koga je bilo reči o civilnoj zaštiti i zaštiti životne sredine.

/// Više o tome »


Dan životne sredine obeležen u Zaječaru

Međunarodni Dan zaštite životne sredine, 5. jun obeležen je u Zaječaru tribinom o Zdrava životna sredina – zdravi mi – ti si na potezu.

Tokom tribine, koju je održao diplomirani geograf za zaštitu životne sredine, mladi Zaječarac Nikola Jovanovic, bilo je reči o tome u kom stanju je trenutno naša životna sredina, ali i šta to mi malo, a jako značajno možemo da doprinesemo kako bi naša životna sredina bila bolja za sve njene čalnove. Takođe, tokom tribine bilo je reči i kako životna sredina utiče na zdravlje ljudi.

/// Više o tome »Organizacije civilnog društva iz Srbije u studijskoj poseti Briselu

Predstavnici 22 organizacije civilnog društva iz Srbije, među kojima i predstavnici našeg Klikni zeleno konzorcijuma, posetili su Brisel u poslednjoj nedelji maja. Ovo studijsko putovanje realizovano je u sklopu Programa podrške civilnom društvu u Srbiji – CSOnnect, koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC), kancelarija u Srbiji, a finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju- Sida.

/// Više o tome »


5.jun – Zdrava životna sredina – ti si na potezu

Povodom 5. juna Dana zaštite životne sredine, a u okviru projekta Klikni zeleno podržanog kroz CSOnnect program Regionalnog centra za životnu sredinu i Švedske razvojne agencije u Prostoru za POMAK u Zaječaru biće održana tribina na temu Šta mi kao članovi jedne zajednice i stanovnici planete Zemlje možemo uraditi po pitanju Zaštite životne sredine.

/// Više o tome »U Zaječaru održan partnerski sastanka u okviru Klikni zeleno projekta

Timočki omladinski centar i organizacije članice konzorcijuma Klikni zeleno održale su u ponedeljak 16. aprila 2018. godine partnerski sastanak u Zaječaru.

Predstavnici TOC tima i Omladine JAZAS-a Požarevac, Krovne organizacije mladih Srbije i Društva za zaštitu prirode “Stara planina” iz Pirota, tokom partnerskog sastanka razgovarali su akcionom planu, a podeljena su i zaduženja za naredni period.

Dogovoreno je da prvi u nizu od tri treninga bude realizovan trening o Modelima civilne zaštite u EU, a zatim i trening o Zaštiti prirode i prirodnim dobrima, te trewning o Volontiranju u civilnoj zaštiti.

Pored ovih treninga koji su namenjeni OCD iz istočne Srbije koje se bave zaštitom životne sredine i volonterskim centrima, te članicama mreže Klikni zeleno, dogovoreni su i naredni koraci kada je u pitanju javno zagovaranje za životnu sredinu.

Projekat Klikni zeleno, Timočki omladinski centar realizuje u partnerstvu sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, Omladinom JAZAS-a Požarevac i Društvom za zaštitu prirode “Stara planina” iz Pirota, a uz podršku Regionalnog centra za životnu sredinu i Pvedske agencije za razvoj i saradnju, a kroz program podrške OCD za životnu sredinu CSOnnect.U Vrnjačkoj banji održan master kurs za predstavnike 11 konzorcijuma u okviru nastavka podrške OCD kroz program CSOnnect

izvor: csonnect.rec.org

Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu- REC, Kancelarija u Srbiji, organizovao je petodnevni master kurs za partnerske organizacije podržane kroz institucionalne grantove u okviru Programa podrške organizacijama civilnog društva u Srbiji (CSOnnect), finansiranog od strane Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

/// Više o tome »


U Knjaževcu održan okrugli sto o upravljanju otpadom u istočnoj Srbiji

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije organizovala je danas u Knjaževcu, u sali Opštinskog veća, skup pod nazivom ’’Upravljanje biorazgradivim i ambalažnim otpadom u istočnoj Srbiji‘‘.
RARIS: Kako upravljati otpadom

Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije organizovala je u Knjaževcu skup na temu upravljanja biorazgradivim i ambalažnim otpadom. Proces evropskih integracija od svih nas zahtevaće da promenimo način upravljanja komunalnim otpadom, kazao je Nebojša Pokimica, ekspert za zaštitu životne sredine.

”Kada se uspostavi regionalni sistem upravljanja otpadom, kao sastavni deo celog sistema biće rešavanje pitanja ambalažnog otpada kroz primarnu selekciju, sekundarnu separaciju…Svima će biti u interesu da što je moguće manje tog otpada koji ima vrednost na tržištu, bude na deponiji.”

Ekologija je sve više u fokusu javnosti, čemu je doprinelo i osnivanje nezavisnog ministarstva, pred kojim je puno posla do otvaranja Poglavlja 27, kaže Pokimica.

”Mislim da se Srbija ozbiljno priprema vezano za poglavlje 27. Stav Ministarstva je da se ne žuri i da se Srbija spremi što je moguće bolje.”

Cilj skupa, čiju je organizaciju podržala Fondacija za otvoreno društvo, bio je da lokalnim samoupravama pomogne da se što bolje pripreme za ono što ih čeka na putu ka Evropskoj uniji kada je u pitanju tako važna oblast kakva je zaštita životne sredine.

izvor: KnjaževacInfo